Kapcsolat

Környezetvédelmi stratégia

 • Kiemelten környezetbarát cég vagyunk

  A környezetvédelem 2004 óta fontos része a Sharp filozófiájának. Cégünk már több, mint egy évtizede bizonyítja, hogy ezek nem csupán üres szavak.

  A Sharp volt az első gyártó, aki megkapta az EU ökocímkéjét a TV-hez. A legtöbb Sharp multifunkciós nyomtatót energiatakarékosságuk és környezetbarát tulajdonságuk miatt jelölték és díjazták.

  Az elmúlt években több száz Sharp termék kapott nemzetközi elismerést a kiemelkedő környezetbarát dizájnért, ami bizonyítja elkötelezettségünket a környezetbarát termékek gyártása iránt, valamint lehetővé teszi számunkra, hogy elérjük célunkat és egy igazán környezetbarát céggé váljunk.

  Erőforrások megtakarítása.

  Energiamegtakarítás.

  Hosszú élettartam.

  Maximális újrahasznosíthatóság.

  Ez a Sharp felelősségvállalása a környezet és a társadalom felé.

 • Pozitív tevékenység. Igazi befektetés.

  A termékek korai tervezésétől a gyártásig, egészen az élettartamuk végéig minden olyan folyamatot ellenőrzünk, melyben közvetlenül vagy közvetetten hatunk a környezetre.

  Az összes gyárunk és a legtöbb irodánk megfelel az ISO 14001 szabványnak: ez határozza meg a környezetbarát vezetési rendszerekkel kapcsolatos követelményeket. Továbbá az egész cégen belül aktívan támogatjuk a környezetbarát vezetést és a zöld kezdeményezéseket.

  Mérnökeink folyamatosan dolgoznak innovatív környezetbarát technológiák fejlesztésén, hogy a világ egy tisztább és zöldebb hely legyen, hiszen cégünknek fontos, hogy kiváló minőségű, környezetbarát termékeket gyártson.

 • Zöldebb termékek gyártása

  A ‘Zöld termékekre vonatkozó irányelvek’ a Sharp által gyártott összes termék teljes életciklusát szabályozzák. Alacsony energiafogyasztásra, a hulladék csökkentésére, kevesebb csomagolóanyag használatára, több újrahasznosításra és hosszabb életű termékek gyártására törekszünk.

 • Úttörő múlt - és jövő

  A Sharp úttörőként már 1959-ben elkezdte a napenergiához kapcsolódó technológiai fejlesztéseket. Manapság a napenergia felhasználása világszerte jellemző otthonokban, a mezőgazdaságban, gyárakban, napenergia-parkokban és középületekben. És ez csak egy része a szakértelmünknek.

  Termékeink hosszú életű LED égőkkel vannak ellátva, melyek minimális energiát fogyasztanak, mégis hosszú élettartamúak.

  Folyamatosan fejlesztjük nyomtatóinkat és MFP-inket, melyek energiahatékonyak. 

  A környezet iránti felelősség a Sharp alapértéke

  Az Ever Sharp ceruza, melyet alapítónk, Tokuji Hayakawa talált fel, tovább él a nevünkben – Sharp. Ez az első környezettudatos termékünknek is tekinthető, hiszen egy mindennapi, eldobható tárgyat tett újrahasznosíthatóvá, miközben értékes faanyagot is megtakarított.

Zöld termékek

A Sharp környezettudatos termékeit ‘Zöld termékeknek’ (Green Products-GP) hívjuk. A zöld termékekre vonatkozó irányelvek, melyek a fejlesztési és tervezési követelményeket határozzák meg hét elvvel összhangban, 1998 óta vannak érvényben az összes terméktervező részlegünkön. A környezettudatos eszközeinket pedig Zöld eszközöknek hívják (Green Devices-GD), és a rájuk vonatkozó irányelvek (GD Guidelines) 2004 óta vannak érvényben az összes eszköztervező részlegünkön.

Ezen termékek és eszközök fejlesztésénél a Sharp speciális célokat határoz meg (GP Standard Sheet és GD Standard Sheet), a zöld termékekre és zöld eszközökre vonatkozó irányelvekkel összhangban. A tesztgyártás és a tömeggyártás szakaszában meghatározza, hogy az adott termék vagy készülék megfelel-e ezeknek a céloknak, és amelyek megfelelnek a szabványoknak, megkapják a GP vagy GD státuszt.

A GP szabványt és a GD szabványt - a fejlesztési célok viszonyítási pontjait - minden évben megújítjuk és szigorítjuk annak érdekében, hogy a termékeink és eszközeink környezettudatosságát tovább fejlesszük.

A zöld termék fogalma

Energiatakarékosság / Energiatermelés
A kiváló energiatakarékosságú / energiatermelő termékek növelik az energiahatékonyságot és csökkentik az energiafogyasztást; egyéb intézkedések

Erőforrás megőrzés
Az erőforrások megőrzésére tervezett termékeknél csökken a felhasznált anyagok mennyisége; olyan termékek tervezése, melyek erőforrásokat őriznek meg a használatuk közben; a termékek élettartamának megnövelése; egyéb intézkedések

Újrahasznosíthatóság
Újrahasznosításra tervezett termékek: könnyen szétszerelhető termékek;
könnyen újrahasznosítható anyagok használata; egyéb intézkedések

Biztonságos használat és leszerelés
Termékek, melyek biztonságosan használhatók és selejtezhetők ki 
Az egészségre vagy a környezetre káros anyagok felhasználásának kerülése; egyéb intézkedések

Zöld anyagok és berendezések használata
Zöld anyagokat és berendezéseket felhasználó termékek
Újrahasznosított anyagok használata / biomassza alapú műanyagok; egyéb intézkedések

Környezettudatosság,
akkumulátorokra vonatkozólag, stb.

Akkumulátorokat tartalmazó termékek, nagyobb fokú környezettudatossággal készült útmutatók és csomagolás
A termékek csomagolásának csökkentése; olyan termékek tervezése, melyekből könnyen eltávolíthatóak az akkumulátorok; egyéb intézkedések

A termékek öko tulajdonságainak feltüntetése
A termék környezetre gyakorolt hatásával kapcsolatos információ feltüntetése
Környezetvédelmi címkék megszerzése (öko címkék); LCA (Életciklus-elemzés) alkalmazása; egyéb intézkedések

Zöld gyárak

A Sharp 2003-ban vezette be szigorú értékelési rendszerét a gyáraiban világszerte, melyhez tudatosan szigorú belső ellenőrzési folyamat tartozik. Az értékelés egy sor szigorú környezetvédelmi szempont alapján történik, melyek az esővíz felhasználásától a természetbeni szemétlerakók elkerüléséig terjednek. A cél a Super Green Factory (Szuper zöld gyár) fokozat megszerzése, ami magas pontszámokkal szerezhető csak meg. 2009-ben Japánban az összes Sharp gyár megszerezte a Super Green Factory címet, a Kameyama-ban található high-tech gyárral az élen. A Kameyama-i gyár a gyártás működéséhez szükséges energia nagy részét Ázsia legnagyobb, 5,2 MW kapacitású tetőre szerelt napelem rendszeréből nyeri. Ezen kívül a gyár egyéb energiaszükségleteit egy fejlett gáztüzelésű kazán és erőmű látja el, ahol a maradék vizet nem csak vízmelegítésre használják, hanem légkondicionálásra is.

A franciaországi Alsace-ban található Sharp gyár, mely hagyományos és multifunkciós nyomtatót gyárt, 2006 júliusában kapta meg az említett címet. A gyár egyik erőssége a környezettudatosság terén a hulladék szigorú szétválogatása. 2004 óta az összes hulladékot – akkumulátorok, neon csövek, papír, üveg, fa raklapok  – összegyűjtik és szétválogatják. A gyár az ellátás és logisztika terén is sokat fejlődött. Azzal, hogy egy újfajta kartont kezdtek használni, felére csökkent a csomagolás mérete és harmadára a súlya, így csökkent a szállítási kapacitásigény és az üzemanyag felhasználás.

A Sharp környezettudatos erőfeszítései az Észak Walesben található wrexhami gyárában szintén kiemelkedők. 2008-ban a napelemeket és mikrohullámú sütőket gyártó wrexhami gyár megkapta a walesi üzleti és fenntarthatósági díjat (Wales Business and Sustainability Award), a környezetbarát és fenntartható jövőért tett erőfeszítései elismeréséül. A gyárban bevezetett új gyártási folyamatok az erőforrások hatékony felhasználására, illetve a régi termékek visszavételére és újrahasznosítására épülnek.

Tanúsítvány / Címke

Környezetvédelmi jelölés

Egy sor különböző öko címke létezik, melyek a környezettudatosság különböző szintjeit jelzik egy terméknél. Egy címke elnyeréséhez szigorú előrásoknak kell megfelelni. Magától értetődően sok Sharp termék rendelkezik olyan öko címkékkel, mint a “Blue Angel”.

 • Blue Angel védjegy

  A Blue Angel (Kék Angyal) minősítés a környezetbarát termékeket számos különböző feltétel mentén ismeri el, így az alacsony energiafogyasztás, alacsony kémiai kibocsátás, az alacsony zajszint vagy a környezetbarát termék kialakítás. A minősítéssel rendelkező termékek teljes listájáért látogasson el:

Előírások

A Sharp természetesen komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy az olyan európai jogszabályi előírásoknak megfeleljen, mint például a vegyi regisztrációval kapcsolatos „REACh" rendelet, az elektromos és elektronikus készülékek hulladékként való kezelésére vonatkozó „WEEE“ irányelv, vagy az egyes veszélyes anyagok elektromos és elektronikus berendezésekben való használatára vonatkozó „RoHS“ direktíva.

 • REACh rendelet

  A REACh, az Európai Unió vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról szóló rendelete (EK 1907/2006) 2007. június 1-jén lépett hatályba.

  A rendelet egyik célja az emberi egészség és a környezet vegyi anyagokkal szembeni védelmének növelése, a fenntartható fejlődés általános keretein belül. A Sharp támogatja ezt a célkitűzést, és a Sharp magatartási kódexe alapján proaktív lépéseket tesz az előírások teljesítése érdekében.

  További információ az alábbi honlapon található:

  Biztonsági adatlap (SDS - Safety Data Sheet)

  A biztonsági adatlap (SDS- Safety Data Sheet) egy vegyi anyag — vagy a vegyi anyagot tartalmazó termék — tulajdonságait, valamint baleset esetén a kezelésével kapcsolatos biztonsági intézkedéseket tartalmazza. Ez biztosítja a vegyi anyag tulajdonságaival kapcsolatos pontos tájékoztatást és a vegyi anyagot tartalmazó termék biztonságos használatát.

  További információ a Sharp SDS-ről ezen a honlapon található:

 • RoHS direktíva

  A veszélyes anyagok elektromos és elektronikai berendezésekben való használatát a RoHS direktíva (2002/95/EK és 2011/65/EU) szabályozza, amely korlátozza a nehézfémek, mint az ólom, a higany, a kadmium és a hat vegyértékű króm, valamint az égésgátló anyagok használatát.

  További információ az alábbi honlapon található:

 • A veszélyes hulladékok kezelésére vonatkozó irányelv (WEEE)

  Ez a terméken látható jel azt jelenti, hogy a terméket élettartama végén az általános háztartási hulladéktól elkülönítve kell elhelyezni. A fekete csík azt jelenti, hogy a termék 2005 augusztus 15 után került forgalomba. Ez egy EU-s előírás, ami az ilyen hulladék megfelelő kezelését, feldolgozását és újrahasznosítását írja elő a hulladéklerakóba kerülő hulladék mennyiségének minimalizálása érdekében. Kérjük, segítse Ön is a környezet védelmét azzal, hogy megfelelően helyezi el a hulladékot, ezáltal biztosítva helyes kezelését és a környezetre, illetve emberi egészségre gyakorolt lehetséges káros hatásainak minimalizálását, melyek ellenkező esetben jelentkezhetnek.

  Ha használt elektromos vagy elektronikus berendezésében elemek vagy akkumulátorok vannak, kérjük, előzetesen ezeket selejtezze ki a helyi előírásoknak megfelelően. Elektromos hulladékát átveheti a helyi önkormányzat, a helyi civil szerveződés, vagy ha hasonló új készüléket vásárol, a helyi kereskedő is.

  EUn kívüli országok: Kérjük, a helyi és nemzeti jogszabályoknak megfelelően helyezze el a hulladékot.

  A Sharp multifunkcionális készülékek festékpatronjainak és egyéb kellékanyagainak elhelyezésével és kezelésével kapcsolatban, kérjük, vegye figyelembe az alábbiakat:

  A hulladékot az Ön országában érvényes törvényi szabályozásnak megfelelően kezelje. Érdemes megfelelő szolgáltatóhoz fordulni ez ügyben (pl. hulladék újrahasznosító cégek), és ha szükséges, a helyi hatóságok segítségét kérni.

 • Akkumulátorok

  Az elemek és akkumulátorok, olyan napi használatú termékek, melyek súlyosan károsíthatják a környezetet, ha nem megfelelően helyezik el és hasznosítják újra őket élettartamuk végén. Az újrahasznosított elemekből és akkumulátorokból értékes anyagok nyerhetők ki, melyek felhasználhatók új termékek gyártásához Európában.

  További információért kattintson az alábbi honlapra:

 • EU Önkéntes megállapodás

  A Sharp egy környezetbarát cég, mely nagy múltra tekinthet vissza a termékek környezettudatos fejlesztése terén. Mint ilyen, a Sharp részt vesz az európai "képalkotóberendezés-ipar szereplőire vonatkozó önkéntes megállapodásban" ("Industry Voluntary Agreement on Imaging Equipment"). A Sharp a termékei környezettudatos fejlesztésével így hozzájárul az EU Energiahatékonyságra vonatkozó akciótervének sikeréhez, különösen az erőforrás- és energiahatékonyság terén.

  Az ügyfelek nemcsak az egyre környezettudatosabb termékek közül válogathatnak, de fenntarthatóbb vásárlói döntéseket hozhatnak a termékek környezettudatosságával kapcsolatos információk alapján. Ezek az információk megtalálhatók minden ország oldalán a termékek leírásánál  a “Support & Downloads” menüpontban, az ECMA370 standardnak megfelelő Környezetvédelmi nyilatkozat alapján.